griekse crisis

  • drekes

    de griekse crisis wordt nu echt wel zichtbaar in het straatbeeld:

    http://http://www.youtube.com/watch?v=m13G9uS_GCE&feature=player_embedded#t=22s

  • InVo

    ::o

    eigenhandig op video vastgelegd, Drekes?

  • drekes

    Neen,maar ik mis wel enkele sokken…:D

  • drekes

    Het nieuws op TV…http://vtm.be/nieuws/buitenland/74127-griekenland-op-rand-van-bankroet

    Het nieuws in de krant….(hln.be)

    Grieks drama: niemand komt nog buiten door geldgebrek

    Zelfmoord en racisme nemen toe

    Kan een land als Griekenland failliet gaan? Zo ja, dan dringt zich een andere vraag op: komen de werknemers/burgers dan ook op straat te staan? Dat laatste is nu al aan het gebeuren. De Griekse middenklasse koestert iedere cent, niemand gaat nog uit. “Daar is geen geld meer voor”, klinkt het bij de wanhopige bevolking.

    De politici verdienen de doodstraf. Het is nochtans een mooie kans voor hen om helden te worden, om op te staan en de bevolking te verdedigen. Maar dat doen ze niet

    Maria Andreou

    De mensen hebben zich teruggetrokken en kijken machteloos toe. Maar woede is groot en kan weldra tot uitbarsting komen. De rellen van juni zullen daarnaast niets lijken

    Journalist Antonis Papayiannidis

    Het lijkt wel een nachtmerrie waaruit we niet kunnen ontwaken. Misschien is het wel een goede zaak dat we onze kabeltelevisie moesten uitschakelen. Ik volg het nieuws nu enkel nog via internet

    Dmitris Andreou

    Vastgoedmakelaar Dmitris Andreou verkocht voor het laatst iets in juni. Zijn vrouw verdient de kost met het voorbereiden van examens Engels voor studenten aan de hoge school. Zij verdient intussen geen cent meer. De spaarcenten van het gezin zijn al geplunderd. “Soms kunnen we enkel kopen wat noodzakelijk is en soms hebben we zelfs daar geen geld meer voor. We moeten iedere cent tellen zodat we kunnen kiezen tussen brood, melk en boter”, zegt Mary.

    Het gezin uit de Griekse middenklasse geeft een ander beeld van de bevolking die we anders enkel met geweld zien demonstreren telkens de Griekse regering met een voorstel van de Europese Unie instemt. En net bij deze mensen schuilt het grootste gevaar voor de toekomst van Griekenland, stelt Paul Mason, economisch expert van de BBC, in The Telegraph. De middenklasse trekt zich terug uit het sociale en politieke leven van het land.

    Doodstraf

    “We zouden de politici graag geëxecuteerd zien worden”, zegt Maria zonder glimlach. “De meeste mensen zeggen dit: de politici verdienen de doodstraf. Het is nochtans een mooie kans voor hen om helden te worden, om op te staan en de bevolking te verdedigen. Maar dat doen ze niet.”

    “Ik kan 's avonds niet meer naar het nieuws op televisie kijken”, zegt Dmitris. “Met de constante onzekerheid zou het onze gemoedstoestand op een laag pitje zetten. Het lijkt wel een nachtmerrie waaruit we niet kunnen ontwaken. Misschien is het wel een goede zaak dat we onze kabeltelevisie moesten uitschakelen. Ik volg het nieuws nu enkel nog via internet.”

    Zelfmoord en racisme

    In heel Europa zijn landen maatregelen aan het nemen om niet te worden zoals Griekenland. Ierland en Portugal hebben flink bespaard en ook op Italië en Spanje rust heel wat druk. Maar voor de 11 miljoen Grieken lijkt niets nog te helpen. De belastingsverhoging is een drama voor de middenklasse. Gezinnen als de familie Andreou zagen hun inkomen de voorbije twee jaren gehalveerd worden. En net omdat deze laag van de bevolking zijn levensstijl moest opgeven, is de Griekse situatie zo vluchtig.

    Het voorbije jaar is het aantal zelfmoorden in Griekenland met 40 procent gestegen. Sinds 2007 is het aantal diefstallen en inbraken bijna verdubbeld. De haat tegenover migranten is gigantisch geworden. Voor de deuren van liefdadigheidsinstellingen staan doorgaan mensen uit Irak, Somalië of Nepal aan te schuiven. Nu moeten de Grieken zelf aansluiten door de enorme werkloosheid.

    De voorbije maanden waren heel chaotisch voor de Griekse bevolking. Het leidde tot een nieuw pakket maatregelen van de Europese Unie. De familie Andreou mag zich opmaken voor nog een extra belasting. Volgens een Griekse journalist is de situatie als een slapende vulkaan. De mensen hebben zich teruggetrokken en kijken machteloos toe. Maar woede is groot en kan weldra tot uitbarsting komen. De rellen van juni zullen daarnaast niets lijken, aldus Antonis Papayiannidis.

    Wanhopig

    Als Griekenland de komende weken geen derde keer gereanimeerd kan worden, zal het drama zich uitbreiden. Niet alleen de Griekse banken zullen tenonder gaan, ook enkele Franse banken zullen worden meegesleurd. En dan is er de vraag of Griekenland met de euro kan blijven betalen.

    Het zijn deze onheilsberichten die Dmitris Andreou niet meer kan aanhoren. Zijn gezin heeft geen spaargeld meer over en gaat hoe dan ook nog jaren ellende tegemoet. Zijn twee dochters Phaedra (16) en Ira (12) zullen waarschijnlijk nooit kunnen studeren, want daar is geen geld meer voor. Zelfs nu in het secundaire onderwijs gaan de zaken slecht. De meisjes moeten het zonder boeken doen en hebben in de plaats daarvan CD's gekregen.

    “Het voelt aan alsof we in een land leven dat net uit een oorlog is gekomen”, zegt Mary. “Er is geen optimisme, we weten niet wat er nu gaat gebeuren. We proberen alleen maar te overleven.”

    Wat in Griekenland gebeurt, heeft geen voorgaande sinds de jaren 30. De hele middenklasse van een ontwikkeld land trekt zich terug uit het sociale en politieke leven. De relschoppers in Athene waren de voorbije maanden vaak mensen uit deze sociale groep: bankbedienden, binnenhuisarchitecten, muzikanten,… allemaal weerstaan ze het traangas waarmee de politie de betogers op afstand houdt. Het kan hen niet meer schelen, de Griekse bevolking heeft de hoop opgegeven. (gb)

    25/09/11 10u47

  • eMeM

    Net terug uit Athene.

    Wel wat protesten gezien maar niet zo erg als in december.

    Terrassen waren best wel druk met grieken.

    Veel leegstand van winkels. Maar verder merk je nergens wat van.

    Ook kwam er nog steeds geld uit de automaat.

    Af en toe een staking van het openbaar vervoer. en de taxi's maar ik heb er geen last van gehad.

    Er werd toch nog voldoende gekocht in de winkels.

  • drekes

    Blij te horen dat het er niet te hevig aan toe gaat.

    Nu maar hopen dat alles …….goed komt.