staking

  • eMeM

    woensdag 11 mei zijn er algehele stakiningen; ook verkeersleiders staken.

    In hoeverre dat ook voor de eilanden geldt is nog niet bekend.

  • Byrd

    Volgens berichtgeving in Nu van vandaag is de staking afgelast. Zie deze link

    http://www.nu.nl/economie/2299357/staking-griekse-verkeersleiders-afgelast.html

    Duidelijk is wel dat het rommelt.

  • eMeM

    fijn voor degenen die woensdag reizen.

    Slim dat het afgelast wordt. Toeristen brengen toch geld.

  • drekes

    Tuurlijk stellen ze het nog wat uit!

    Nog even wachten tot het toeristenseizoen goed op gang komt…en dan de golf van stakingen,naar jaarlijkse gewoonte,op gang brengen,zeker nadat vandaag de kredietwaardigheid van Griekenland weer omlaag gaat,volgens ratingsagentschap S &P (bron:hln.be) :X

    Kredietwaardigheid Griekenland weer omlaag !

    HLN update: Ratingagentschap Standard & Poor's (S&P) verlaagt opnieuw zijn inschatting van de kredietwaardigheid van Griekenland. In een persbericht kondigt S&P vandaag aan de rating voor de Griekse kortetermijnrente te verlagen van het niveau B tot C en de langetermijnrente van BB- tot B.

    In Athene wordt alvast furieus gereageerd op het nieuws. “Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen en er zijn geen nieuwe beslissingen genomen sinds S&P de rating iets meer dan een maand geleden voor het laatst verlaagde”, zegt het Griekse ministerie van Financiën in een persbericht.

    “Daarom is deze ratingverlaging van de overheidsschuld niet gerechtvaardigd.” S&P mag zich niet op marktgeruchten of mediaberichten baseren voor een inschatting van de kredietwaardigheid, luidt het, maar moet dat doen op “objectieve gegevens, aankondigingen van beleidsmakers en realistische inschattingen van de economie”.

    Geen andere keuze

    Het ratingagentschap zelf beweert dat het net dat gedaan heeft. Eind maart kondigde het aan de Griekse rating nog maar eens te zullen verlagen als “het eindresultaat van de begroting 2010 of de budgettaire prestaties in 2011 onze verwachtingen niet halen”. Nu blijkt dat het begrotingstekort vorig jaar 10,5 procent bedroeg en geen 9,6 procent zoals vooropgesteld en omdat het “onzeker” is dat de doelstellingen voor dit jaar gehaald worden, had S&P geen andere keuze.

    Het is S&P ook niet ontgaan dat de Europese leiders “steeds meer geneigd zijn” om de looptijd van de 80 miljard euro bilaterale leningen die de Grieken vorig jaar kregen in het kader van een noodplan (het IMF legde 30 miljard op tafel) te verlengen. Als dat gebeurt, zullen de regeringen van de eurozone die Grieks schuldpapier in portefeuille hebben van de privé-investeerders dezelfde inspanning vragen, denkt S&P. Met andere woorden: wanneer de politieke leiders de looptijd van de obligatieleningen verlengen, zal de privésector in de klappen delen.

    'Selective default'

    In dat geval zal S&P de Griekse betalingscapaciteit nog een trapje lager waarderen, kondigt het aan, tot ‘selective default’, wat zou betekenen dat de Grieken niet langer aan al hun verplichtingen voldoen. Met een C-rating en een B-rating voor respectievelijk de kortetermijn- en de langetermijnschuld, dicht S&P de Griekse staatsobligaties sowieso al het status van “rommel” toe.

    Het is dus afwachten hoe de Europese leiders het Griekse dossier aanpakken. Sinds afgelopen vrijdag uitlekte dat de ministers van Financiën van Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje samenzaten, staan de zenuwen hooggespannen. Uit verschillende bronnen is maandag te horen dat een harde schuldherschikking (waarbij een deel van de schulden kwijtgescholden wordt) “van tafel” is.

    Griekenland bovenaan EU-agenda

    Volgende week maandag zitten de ministers van Financiën van de eurozone samen, dinsdag schuiven de resterende EU-landen mee aan tafel. Griekenland zal er telkens bovenaan de agenda staan.

    De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die volgende maandag de vergadering voorzit, zegt alvast te “denken dat Griekenland bijkomende hulp nodig heeft”. Anonieme bronnen zeggen dat het de bedoeling blijft dat de Grieken in 2012 opnieuw geld op de markt kunnen ophalen. (belga/adha)

    09/05/11 14u43

  • Byrd

    Er gaan nog wel een paar klapjes vallen. De nood is hoog anders zou er niet zo geheimzinnig zijn gedaan over het etentje bij Juncker afgelopen vrijdagavond. Voorlopig denk ik maar gewoon genieten want je kunt er toch niets aan doen. Geen manjana maar today.

  • W.

    Die link verwijst naar een bericht van vorig jaar. De 11e mei is een algemene staking aangekondigd.

  • Byrd

    Ik vrees dat je gelijk hebt Wil.

  • Arthur en Dineke

    :S Waar kan ik dat vinden over het wel of niet doorgaan , want gaan morgenochtend nml om 6.30 vliegen naar Karpathos !!!!!!!!!!!

  • Joke2

    Ik zou proberen contact op te nemen met Arke. Wellicht weten zij meer!

    Ik hoop dat het allemaal gaat zoals jullie gepland hebben!

  • Arthur en Dineke

    Heb Arke net gebeld en zij gaan het nachecken ::o want hadden nog niets gehoord hierover ! Dus nu maar duimen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!